Autobuze Mercedes și Solaris, potențial pericol pe străzi: în ce orașe din România circulă deja

de: Ciprian Ioana
15 05. 2020
Inquam Photos / Octav Ganea

Autobuzele Mercedes și Solaris reprezintă un potențial pericol, iar mărcile sunt prezente și-n România, fiind cumpărate de mai multe orașe din țară. Comisia Europeană a lansat un avertisment în acest sens.

Autobuzele Mercedes, fabricate în Germania, respectiv Solaris, fabricate în Polonia sunt în mijlocul unui scandal, după ce s-a constata că au probleme grave. Comisia Europeană a trimis o alertă pentru produse periculoase în cazul celor două mărci. E vorba de modelele Citaro și Conecto, fabricate în Germania și modelul Solaris Urbino din Polonia.

Ambele autobuze au fost retrase din Germania din cauza riscului de incendiu. Cele două mărci au fost cumpărate de mai multe orașe din România, inclusiv în București. Numai că modelul din Capitală nu se încadrează în alerta trimisă de CE.

În ce orașe circulă modelele Mercedes și Solaris cu probleme

La toate autobuzele retrase în Germania e menționat riscul de incendiu, urmând ca modelele să fie rechemate în service. În cazul unor autobuze Citaro, se precizează că „defectarea mecanică a cablului bateriei în priza externă opțională de lansare poate duce la un incendiu al vehiculului”. Astfel de modele au fost produse între noiembrie 2016 — septembrie 2018.

Și în București circulă autobuze Citaro, numai că sunt mai vechi, fiind fabricate înainte de 2016. Teoretic, deci, n-ar trebui să aibă probleme. Comisia Europeană vorbește de probleme și la modelele Citaro și Conecto, fabricate tot în Germania în perioada decembrie 2015 — martie 2020. Mai exact, este vorba de scurgere posibilă de la regulatorul de presiune de gaz al încălzitorului auxiliar iar scurgerile de gaze se pot aprinde. Și în acest caz, producătorul a retras autobuzele.

Modelul Conecto, spre exemplu, a fost cumpărat la Cluj. De asemenea, în Pitești circulă modele Solaris, fabricate de polonezi.

Potrivit CE, în cazul acestora „fisurile care formează dispozitivul de reglare a presiunii în gaz cauzează scurgerea gazului iar scurgerile de gaze se pot aprinde”. Și aceste autobuze au fost retrase de către producător.

În acest context, autoritățile sunt îndemnate să verifice dacă au achiziționat asemenea modele cu probleme și, dacă da, să le remedieze.